Καλώς ήρθατε στη δεύτερη εβδομάδα της τρίτης ενότητας αυτής της ηλεκτρονικής μάθησης!

   Αυτή την εβδομάδα θα εστιάσετε στους διαφορετικούς τύπους πρόληψης και στη χρήση της σε μικροεπίπεδο.  

 

Οι εργασίες αυτής της εβδομάδας: 

 1.     Πριν εμβαθύνουμε στην πρόληψη και τις πιθανές παρεμβάσεις, θα ξεκινήσουμε με την περίπτωση του κ. Τζόνσον (Δείτε τον Χάρτη « Περιπτώσεις »). Διαβάστε το και διατυπώστε μια πρώτη παγκόσμια συμβουλή στον κ. Τζόνσον. Αργότερα αυτή την εβδομάδα, θα επικοινωνήσουμε μαζί του.

 2.     Στη συνέχεια, ελέγξτε αυτό το βίντεο κλιπ και μάθετε για πολλά πρακτικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε το θερμικό στρες. 

  

 

Ποιες από αυτές τις παρεμβάσεις πιστεύετε ότι θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες για τον κ. Johnson;  Γράψτε τα!

 3.      Για να κατανοήσετε τους διαφορετικούς τύπους πρόληψης, παρακολουθήστε αυτή τη σύντομη διάλεξη και μετά διαβάστε το παρακάτω κείμενο.

 

 


 

Πολλές από τις παρεμβάσεις που αναφέρονται στα άρθρα που έχετε διαβάσει, και τα κλιπ που έχετε δει, μπορούν να θεωρηθούν ως μια μορφή πρόληψης. Εάν θέλετε να αναπτύξετε μια προληπτική στρατηγική, πρέπει να έχετε καλή κατανόηση των διαφορετικών τύπων και σταδίων πρόληψης. Αν και δεν υπάρχει ενιαίος, γενικά εφαρμόσιμος ορισμός της πρόληψης, ο ΠΟΥ έχει υιοθετήσει μια περιγραφή της πρόληψης που έχει γίνει γενικά αποδεκτή, ειδικά στην υγειονομική περίθαλψη. Εδώ, γίνεται διάκριση μεταξύ πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς πρόληψης. Στο πλαίσιο αυτό, η πρωτογενής πρόληψη αναφέρεται σε όλα τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την πρόληψη της εμφάνισης του βασικού προβλήματος. Σε αυτήν την ηλεκτρονική μάθηση και ανάλογα με την προοπτική που επιλέγεται, αυτό θα μπορούσε να είναι η εμφάνιση υπερβολικής ζέστης ή η εμφάνιση προβλημάτων που προκαλούνται από τη θερμότητα στους ηλικιωμένους. Η δευτερογενής πρόληψη περιλαμβάνει μέτρα που μπορούν να ληφθούν σε καταστάσεις υψηλού κινδύνου, για παράδειγμα σε περίπτωση που εμφανιστεί κύμα καύσωνα και οι ηλικιωμένοι έχουν συμπτώματα που προβλέπουν σχετικά προβλήματα υγείας. Η τριτογενής πρόληψη ασχολείται με την αντίδραση των ηλικιωμένων που υποφέρουν πραγματικά από προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τη ζέστη. Αυτός ο τύπος πρόληψης στοχεύει στη μείωση των επιπλοκών. Σε αυτό το κλασικό μοντέλο πρόληψης, υπάρχει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα: κανένα πρόβλημα, ή όχι ακόμη κανένα πρόβλημα, (πρωτογενές), μικρά, αρχικά προβλήματα (δευτερεύοντα) και σοβαρά προβλήματα (τριτογενή).

 Ένα άλλο και πιο πρόσφατο «μοντέλο πρόληψης» που έχει εισαχθεί από το Ινστιτούτο Ιατρικής (IOM) χρησιμοποιείται ευρέως τελευταία. Σε αυτό το μοντέλο δεν είναι το χρονοδιάγραμμα, αλλά οι ομάδες-στόχοι που διακρίνονται: καθολική πρόληψη που απευθύνεται στο συνολικό πληθυσμό, επιλεκτική πρόληψη που απευθύνεται σε ομάδες υψηλού κινδύνου και ενδεικτική πρόληψη όταν τα άτομα αντιμετωπίζουν (δυνητικά) προβλήματα υγείας.

 Και τα δύο μοντέλα (WHO και IOM) μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωριστά, αλλά και σε συνδυασμό, καθώς οι διακρίσεις που γίνονται είναι σχετικές, κάτι που φαίνεται στο Σχήμα 2.

  

Σχήμα 2. Η σχέση μεταξύ του μοντέλου πρόληψης της ΠΟΥ και του ΔΟΜ. (Meili B: Indizierte Prävention bei gefährdeten Jugendlichen. Suchtmagazin 2004, 6:21–25.)

 Λαμβάνοντας υπόψη αυτό, η δευτερογενής πρόληψη δεν είναι σημαντική μόνο για τα άτομα υψηλού κινδύνου αλλά και για το συνολικό πληθυσμό. Επιπλέον, η τριτογενής πρόληψη δεν πρέπει μόνο να θεωρείται παρόμοια με την ενδεικνυόμενη πρόληψη, καθώς μπορεί να εφαρμοστεί και σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

 3. Τώρα, θα μπορούσατε να γράψετε 3 μέτρα που μπορούν να θεωρηθούν ως καθολική πρόληψη, 3 ως επιλεκτική πρόληψη και 3 ως ενδεικνυόμενη πρόληψη;

4. Αφού το κάνετε αυτό, ελέγξτε ξανά το κύριο άρθρο ( Ollie Jay et al.  )  από την πρώτη εβδομάδα αυτής της ενότητας. Και απαντήστε στο ερώτημα ποια από τις (τουλάχιστον) 9 παρεμβάσεις που αναφέρατε, μπορεί να θεωρηθεί ως αποδεδειγμένα αποτελεσματική σύμφωνα με τους autors. 

  Έλεγχος γνώσεων

Για να ελέγξετε αν έχετε κατανοήσει ή όχι το μεγαλύτερο μέρος του υλικού: διαβάστε ξανά την περίπτωση του κ. Johnson. Σημειώστε τουλάχιστον 5 προληπτικά μέτρα που μπορείτε να σκεφτείτε. Στις παρακάτω κάρτες διαλόγου θα βρείτε μερικές συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν σε αυτήν την εργασία.

-------------

 (h5p module 3 2.1)

 

Last modified: Wednesday, 26 March 2025, 8:59 AM