MOOC Formal Caregivers-GR
Στόχος: Ο μαθητής μπορεί να εξηγήσει γιατί οι ηλικιωμένοι είναι πιο επιρρεπείς στο θερμικό στρες
Αυτή την εβδομάδα θα επικεντρωθούμε στους κινδύνους που αντιμετωπίζει η κυρία Davies σε περιόδους καύσωνα. Στις εβδομάδες 1 2 και 3 εξοικειωθείτε με τις άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις γενικά. Ωστόσο, υπάρχουν ευάλωτες ομάδες στο θερμικό στρες. Οι ηλικιωμένοι είναι ένας από αυτούς. Στο άρθρο του Meade (2020). Το https://doi.org/10.106/j.envint.2020.105909 περιέγραψε ξεκάθαρα πώς η υγεία επηρεάζει την υγεία των ηλικιωμένων. Επίσης, το άρθρο στο Lancet by Watts et all 2020 https://doi.org/10.1016/s0140-6736(20)32290-X μπορεί να είναι ενδιαφέρον. Εάν έχετε διαβάσει τα παραπάνω άρθρα, έχετε συναντήσει το παρακάτω σχήμα. Ποιο είναι το μήνυμα που φέρνει το παρακάτω σχήμα σύμφωνα με εσάς;
Σχήμα Παγκόσμια θνησιμότητα που σχετίζεται με τη ζέστη για πληθυσμούς ηλικίας άνω των 65 ετών. Πηγή: Watts et all 2020
Πώς αντιδρούν οι ηλικιωμένοι στη ζέστη
Η γήρανση σχετίζεται με μείωση της παραγωγής ιδρώτα, μείωση του ρυθμού ιδρώτα σε ολόκληρο το σώμα και περιορισμό της πιθανότητας απώλειας θερμότητας λόγω εξάτμισης. Σε σύγκριση με τα νεότερα άτομα, τα ηλικιωμένα άτομα παρουσιάζουν μικρότερες αυξήσεις στην καρδιακή παροχή κατά τη διάρκεια του θερμικού στρες, περιορίζοντας τις αυξήσεις στη ροή του αίματος στο δέρμα. Η σχετιζόμενη με την ηλικία κεντρική καρδιακή δυσλειτουργία συμβάλλει επίσης σε ανεπαρκείς καρδιαγγειακές αποκρίσεις στην έκθεση στη θερμότητα. Οι αυξήσεις στην καρδιακή παροχή κατά τη διάρκεια της θερμικής καταπόνησης αμβλύνονται στους ηλικιωμένους. Τέλος, η γήρανση σχετίζεται με εξασθενημένη αυτόνομη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, η οποία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο περαιτέρω τη συστηματική καρδιαγγειακή απόκριση και τη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια θερμικού στρες
Η αλλαγή της ρύθμισης των σωματικών υγρών καθιστά τους ηλικιωμένους ενήλικες σε αυξημένη ευαισθησία για αφυδάτωση. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένου του χαμηλότερου συνολικού σωματικού νερού και του ενδαγγειακού όγκου τους. Παρόλα αυτά, η ημερήσια πρόσληψη υγρών σε ηλικιωμένους ενήλικες είναι γενικά εντός των φυσιολογικών ορίων σε συνθήκες χωρίς θερμικό στρες. Έτσι, τα ηλικιωμένα άτομα που ζουν στην κοινότητα δεν είναι συνήθως υπουδατωμένα, παρόλο που συχνά αναφέρεται το αντίθετο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ηλικιωμένοι υφίστανται μεγαλύτερη εθελοντική αφυδάτωση κατά τη διάρκεια της έκθεσης σε θερμότητα σε σύγκριση με τους νεότερους συναδέλφους τους και η επανυδάτωση από το στόμα καθυστερεί μετά από θερμικό στρες ή/και στέρηση νερού. Έτσι, ακόμη και οι υγιείς ηλικιωμένοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αφυδάτωσης κατά τη διάρκεια παρατεταμένης και επαναλαμβανόμενης έκθεσης στη ζέστη, όπως συμβαίνει κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα.
Σχήμα: Αυξημένοι κίνδυνοι θερμικού στρες σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Πηγή, Meadea et al. 2020.
Τα παραπάνω είναι αρκετά τεχνική εξήγηση, το επόμενο βίντεο το εξηγεί διαφορετικά:
Τώρα, ας γνωρίσουμε την κυρία Ντέιβις:
Η κυρία Ντέιβις είναι μια 80χρονη γυναίκα που ζει σε ένα μικρό σπίτι στην καρδιά της πόλης με τον αγαπημένο της σκύλο, τον Τσάρλι. Είχε παντρευτεί τον σύζυγό της που είχε φύγει από τη ζωή πριν από πέντε χρόνια και έκτοτε μένει μόνη με τον Τσάρλι που είναι ο μόνιμος σύντροφός της. Η κυρία Ντέιβις είναι μια πολύ ανεξάρτητη γυναίκα που πάντα φρόντιζε τον εαυτό της και δεν ήθελε ποτέ τη βοήθεια κανενός, ακόμη και σε μεγάλη ηλικία.
Ωστόσο, κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, η κυρία Ντέιβις ξεχνάει συχνά να πίνει αρκετό νερό και καταλήγει να αισθάνεται ζάλη και αφυδάτωση. Παρά το θάνατο του συζύγου της, αρνείται να μετακομίσει σε ένα πιο δροσερό μέρος ή να αφήσει κανέναν να τη βοηθήσει. Ζει σε αυτό το σπίτι για περισσότερα από 50 χρόνια και έχει πολλές αναμνήσεις για εκείνη. Δεν είναι έτοιμη να το αφήσει, ούτε είναι διατεθειμένη να συμβιβάσει την ανεξαρτησία της.
Η κόρη της κυρίας Ντέιβις, Σάρα, ανησυχεί για την υγεία της μητέρας της και προσπαθεί να την πείσει να μετακομίσει με την οικογένειά της ή τουλάχιστον να δεχτεί κάποια βοήθεια κατά τη διάρκεια των καύσωνα. Ωστόσο, η κυρία Ντέιβις είναι ανένδοτη ότι δεν θέλει να είναι βάρος σε κανέναν και επιμένει ότι μπορεί να φροντίσει τον εαυτό της και τον Τσάρλι.
Μια μέρα, η Σάρα επισκέφτηκε τη μητέρα της και τη βρήκε ξαπλωμένη στο πάτωμα, αναίσθητη. Ήταν ξαπλωμένη στην κρεβατοκάμαρά της, όπου η θερμοκρασία ήταν λίγους βαθμούς υψηλότερη σε σύγκριση με το σαλόνι της. Είχε καταρρεύσει από αφυδάτωση και ο σκύλος της, ο Τσάρλι, ήταν δίπλα της και γάβγιζε μανιωδώς. Η Σάρα μετέφερε εσπευσμένα τη μητέρα της στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύτηκε για αφυδάτωση και θερμική εξάντληση. Μετά από λίγες μέρες, μπόρεσε να επιστρέψει στο σπίτι. Οι γιατροί συμβούλεψαν τη Σάρα να βεβαιωθεί ότι η μητέρα της έπινε αρκετό νερό και να την παρακολουθεί σε μελλοντικούς καύσωνες.
Έλεγχος γνώσεων.
1: Περιγράψτε τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η κυρία Davies σε περιόδους καύσωνα. Να είστε όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένοι.
(κάρτα h5p: Ενότητα 2 5.1)
Απάντηση 1:
Η διαδικασία της γήρανσης μπορεί να βλάψει την ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει τη θερμοκρασία, δυνητικά μειώνοντας την αντίληψη της θερμότητας και παρεμποδίζοντας τις κατάλληλες συμπεριφορικές αντιδράσεις στα ηλικιωμένα άτομα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη ευαισθησία σε ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη και θανάτους μεταξύ του ηλικιωμένου πληθυσμού. Οι ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν αυξημένους κινδύνους λόγω διαφόρων παραγόντων, όπως μειωμένη εφίδρωση και ροή αίματος στο δέρμα, χρόνια αφυδάτωση, παρουσία πολλαπλών μακροχρόνιων ασθενειών (ιδιαίτερα καρδιοπνευμονική νόσο, διαβήτης και άνοια), χρήση φαρμάκων, αναπηρίες, εξάρτηση από άλλους για καθημερινές δραστηριότητες και δυνητικά κοινωνικές δραστηριότητες.
# Αναφορές
- Watts Ν, Amann Μ, Arnell Ν, Ayeb-Karlsson S, Beagley J, Belesova Κ et αϊ. (2020) . Η έκθεση του 2020 του The Lancet Countdown για την υγεία και την κλιματική αλλαγή: ανταπόκριση σε συγκλίνουσες κρίσεις . Το Lancet. 397(10269):129-170; https://doi.org/10.1016/s0140-6736(20)32290-X
- Robert D. Meade, Ashley P. Akermana, Sean R. Notleya, Ryan McGinnb, Paul Poirierc, Pierre Gosselind, Glen P. Kennya,e, (2020). Φυσιολογικοί παράγοντες που χαρακτηρίζουν ευάλωτους στη θερμότητα ηλικιωμένους: Μια αφηγηματική ανασκόπηση στο Environment International Volume 144, Νοέμβριος 2020, 105909 https://doi.org/10.1016/j.envint.2020.105909