MOOC Formal Caregivers-GR
Σκοπός : Ο μαθητής τεκμηριώνει τους διαφορετικούς εταίρους και τις στρατηγικές για διατομεακή δράση
Στις προηγούμενες τέσσερις ενότητες έχετε μελετήσει την κλιματική αλλαγή, τις επιπτώσεις για τη θερμότητα ( Ενότητα 1) και τις επιπτώσεις για προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τη θερμότητα (ενότητα 2) . Μάθατε επίσης ότι οι καύσωνες έχουν γίνει ανησυχητικό γιατί έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη δημόσια υγεία και ευημερία, την αστική δομή και τις ευκαιρίες εργασίας και επιχειρήσεων (ενότητα 1 και 2) . Συγκεκριμένα, διερευνήσατε τις συνέπειες της ζέστης στην υγεία των ηλικιωμένων (Ενότητα 2) . Δεν είναι παράξενο ότι στις δημόσιες ειδήσεις ο αντίκτυπος της θερμότητας είναι αντικείμενο συζήτησης και υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για έρευνα τόσο για τις επιπτώσεις όσο και για τις αποτελεσματικές δραστηριότητες και στρατηγικές παρέμβασης . Έχετε μελετήσει παρεμβάσεις που μπορούμε να αναλάβουμε σε επίπεδο ατόμων (ενότητα 3). Μάθατε επίσης ότι η βελτίωση της ανθεκτικότητας συνεπάγεται αύξηση της ικανότητας προσαρμογής, καθιστώντας τα κτίρια πιο ανθεκτικά στη θερμότητα και μείωση της ευπάθειας του πληθυσμού (ενότητα 4) . Την εβδομάδα 1 και 2 της ενότητας 5 μελετήσατε Αστικές θερμικές νησίδες (UHIs). Και μάθατε ότι μπορούν να μετριαστούν χρησιμοποιώντας στρατηγικές σε επίπεδο γειτονιάς και πόλης.
Σε αυτήν την ενότητα προσπαθούμε να σας βοηθήσουμε να συγκεντρώσετε αυτές τις πληροφορίες. Οι προσπάθειες προσαρμογής και μετριασμού για την κλιματική αλλαγή και το αστικό θερμικό στρες αντιμετωπίζονται συχνά χωριστά, αλλά η ενσωμάτωση έχει νόημα. Η διυπηρεσιακή συνεργασία, μεταξύ των τομέων της υγείας, της ενέργειας, των υδάτινων πόρων, του πολεοδομικού σχεδιασμού και των κατασκευών, θα μπορούσε να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για την αύξηση της ανθεκτικότητας στο θερμικό στρες. Έτσι, αυτή την τελευταία εβδομάδα όλα συνδυάζονται σε διατομεακές δραστηριότητες για την πρόληψη ή την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων των προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με τη ζέστη.
Το θέμα είναι ότι όσοι είναι υπεύθυνοι σε κάθε τομέα που εμπλέκεται ή μπορεί να εμπλέκεται στην αντιμετώπιση ή την πρόληψη προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με τη ζέστη , συχνά δεν είναι σε θέση να επηρεάσουν τη λήψη αποφάσεων στον άλλο τομέα. Έτσι, κάθε τομέας μπορεί να κάνει το καλύτερο δυνατό, αλλά δεν θα υπάρξει αλληλεπίδραση, κοινή ευθύνη ή κοινή εύρεση λύσης. Για παράδειγμα, η δυνατότητα του ( δημόσιου ) τομέα υγείας να επηρεάσει τη λήψη αποφάσεων πολεοδομικού σχεδιασμού προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις της θερμότητας στην υγεία είναι περιορισμένη . Οι αποφάσεις αυτές είναι εκτός της σφαίρας επιρροής του τομέα της υγείας . Ωστόσο , εάν ο πολεοδομικός σχεδιασμός και η διαχείριση περιλαμβάνουν ζητήματα υγείας , μπορεί να κάνει μακροχρόνιες διαφορές στην υγεία και την ευημερία .
Ως εκ τούτου, η διατομεακή δράση είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση των κινδύνων για την υγεία που σχετίζονται με τη ζέστη. Τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τη θερμότητα είναι επομένως τα λεγόμενα κακά προβλήματα. Προβλήματα που δεν είναι εύκολο να λυθούν, τουλάχιστον όχι με μια γραμμική διαδικασία επίλυσης προβλημάτων . Η εργασία πάνω σε κακά προβλήματα απαιτεί τη συμμετοχή πολλών τομέων και ενδιαφερομένων μερών σε μια κοινή διαδικασία . Απαιτεί διατομεακή δράση και διατομεακή χάραξη πολιτικής. Εάν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με το γιατί και τον τρόπο της διατομεακής δράσης για κινδύνους υγείας που σχετίζονται με τη θερμότητα, συνιστάται το άρθρο bij Gertrud Hatvani et all (2018) h ttps://doi.org/10.1016/j.uclim.2018.05.001 . Το Κεφάλαιο 2 του ΠΟΥ για τη θερμότητα και την υγεία στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ είναι επίσης χρήσιμο. https://www.who.int/europe/publications/i/item/9789289055406
Στο παρακάτω σχήμα αυτό φαίνεται:
Σχήμα 1: τομείς που σχετίζονται με την ανθεκτικότητα στη θερμική καταπόνηση.
Πηγή: Hatvani-kovacs , G. et al (2018) https://doi.org/10.1016/j.uclim.2018.001
Στην πραγματικότητα, υπάρχουν δύο προσεγγίσεις για να δουλέψουμε σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση των προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με τη θερμότητα. Οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει μια εκτίμηση επιπτώσεων στην υγεία στις παρεμβάσεις στους άλλους τομείς. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ευαισθητοποίηση ή ακόμη και σε δραστηριότητες που αφορούν τη θερμότητα και την υγεία ως μέρος των δικών τους πολιτικών. Ωστόσο, η επιρροή των κατοχυρωμένων συμφερόντων μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο είτε αυτό θα συμβεί είτε όχι . Ο άλλος τρόπος είναι η διατομεακή συνεργασία όπου όλοι οι εμπλεκόμενοι τομείς διαπραγματεύονται μέχρι να συμφωνήσουν για την εφαρμογή του αμοιβαίου σχεδίου. Στην κατασκευή του σχεδίου κάθε εμπλεκόμενος τομέας φέρνει τη δική του τεχνογνωσία και μέσα για το πρόβλημα . Σε μικρές , μη γραμμικές συνεδρίες ανάπτυξης , ο συνδυασμός αυτών συνδυάζεται προκειμένου να λυθεί σε βάθος το σύνθετο πρόβλημα του σε σχετικά προβλήματα υγείας .
Η πίεση των κοινωνικών κινημάτων που ζητούν ή αντιμετωπίζουν τις κυβερνήσεις με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μπορεί να διευκολύνει ή να διευρύνει την προθυμία να δοθεί προσοχή σε προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τη ζέστη. Είτε με τον τρόπο εκτίμησης επιπτώσεων είτε ως διατομεακή συνεργασία. Οι εκτιμήσεις επιπτώσεων , που καταλήγουν τόσο σε αρνητικές όσο και σε θετικές γνώσεις σχετικά με τη σχεδιαζόμενη πολιτική σε έναν τομέα μπορεί ακόμη και να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για διατομεακή συνεργασία ή ακόμη και διατομεακή χάραξη πολιτικής. Σε ορισμένες χώρες απαιτούνται υποχρεωτικές αξιολογήσεις επιπτώσεων στην υγεία των αστικών παρεμβάσεων για να εγκριθούν . Οι ηγέτες που δίνουν έμφαση στη διατομεακή χάραξη πολιτικής και δράσης είναι ζωτικής σημασίας γενικά αλλά και κατά την αντιμετώπιση του ειδικού ζητήματος των προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με τη ζέστη.
Στο άρθρο του Buse et all (2022), αναφέρονται οι ακόλουθοι διευκολυντές και β φορείς διατομεακής δράσης :
Άτομα με αναπηρία
-
Καμία πολιτική υποστήριξη
-
Η ηγεσία δεν είναι επαρκής και δεν προωθεί τους δεσμούς μεταξύ τομέων
-
Υπάρχει δισταγμός, ακόμη και αντίσταση εντός οργανισμών ή θεσμών
Ενεργοποιητές
-
Ηγεσία με εξουσία λήψης αποφάσεων
-
Κοινοί στόχοι που συμφωνούνται μεταξύ των τομέων
-
Συντονισμός με διατομεακό τρόπο
-
Πίεση από την κοινότητα για ανάληψη δράσης
-
Υπεύθυνη αρχή
Συστάσεις για την τόνωση μιας διατομεακής προσέγγισης πολιτικής για την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με τη θερμότητα μπορείτε να βρείτε εδώ Εισαγάγετε εδώ τον σύνδεσμο προς τις συστάσεις πολιτικής. https://www.hope-heatwaves.eu/policy
https://drive.google.com/file/d/1opNua5GO0hB2ebwwE-HKd4msPD4SMvcj/view?usp=drive_link
Οι δυνατότητες κάθε τομέα να επιλύσει αποτελεσματικά προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τη θερμότητα είναι διαφορετικές χρονικά
Ο τομέας της δημόσιας υγείας , όπου εργάζονται τόσο επαγγελματίες υγείας όσο και κοινωνικοί λειτουργοί , είναι τις περισσότερες φορές ενεργός σε περιόδους καύσωνα . Οι παρεμβάσεις σε αυτόν τον τομέα στοχεύουν τις περισσότερες φορές στην άμεση αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της ζέστης στην υγεία. Τις περισσότερες φορές αυτές οι παρεμβάσεις απευθύνονται σε άτομα ή συγκεκριμένες ομάδες. Πέραν αυτού, ο τομέας της δημόσιας υγείας είναι επίσης ο τομέας που παρέχει πληροφορίες, δημοσιεύει ειδοποιήσεις θερμότητας , χαρτογραφεί την ευπάθεια των κυμάτων καύσωνα, παρέχει εκπαίδευση στο ευρύ κοινό και στους υγειονομικούς και κοινωνικούς λειτουργούς και συλλέγει δεδομένα.
Τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων τους είναι βραχυπρόθεσμα ορατά , αποτελεσματικά και σχετικά φθηνά στην εφαρμογή τους . Οι άλλοι τομείς που παρουσιάζονται στο σχήμα 1 εργάζονται σε παρεμβάσεις που είναι αποτελεσματικές σε (μεσο) μακροπρόθεσμη βάση και είναι πιο δαπανηρές. Αλλά ο αντίκτυπος μπορεί να είναι μεγάλος. Αυτές οι παρεμβάσεις απευθύνονται σε μεγαλύτερο πληθυσμό, μερικές φορές ακόμη και σε μια ολόκληρη κοινότητα ή πόλη.
Ο τομέας των κτιρίων και των κατασκευών μπορεί να αναπτύξει κατευθυντήριες γραμμές για το πώς να κατασκευάζονται και να είναι ανθεκτικά στη θερμότητα κτίρια (συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας ) και να παράσχει ορισμένα οικονομικά κίνητρα για την ανάπτυξη και το σχεδιασμό αυτών των κτιρίων .
Ο τομέας του πολεοδομικού σχεδιασμού μπορεί να καταβάλει προσπάθειες για τη δημιουργία δροσερών (πράσινων) χώρων, τη διευκόλυνση δροσερών δημόσιων χώρων και προσφύγων και την ενσωμάτωση χαρτών τρωτότητας στη θερμότητα στον αστικό σχεδιασμό. Οι αστικές υποδομές μπορούν να δουλέψουν στις τιμές/ τα τιμολόγια κατανάλωσης νερού και ενέργειας σε σχέση με την εκπαίδευση και να συμβουλεύσουν πώς να είναι υδάτινο - ενεργειακά και μπορούν επίσης να υιοθετήσουν και να προετοιμάσουν τις δημόσιες συγκοινωνίες ώστε να είναι φιλικές προς το περιβάλλον.
Για να κλείσουμε αυτήν την ενότητα, επιστρέφουμε στις πρώτες εβδομάδες της ενότητας 1. Γιατί το παζλ είναι ακόμα πιο σύνθετο. Έχετε μάθει στην ενότητα 1 ότι η θερμότητα είναι μόνο μία από τις πτυχές της κλιματικής αλλαγής. Αυτό σημαίνει ότι οι πολιτικές και οι δραστηριότητες για τη θερμότητα και την υγεία, οι οποίες θα πρέπει να ενωθούν σε ένα διατομεακό HHAP αποτελούν επίσης μέρος μιας ευρύτερης πολιτικής. Το HHAP θα μπορούσε ή θα έπρεπε και πάλι να ενσωματωθεί σε ευρύτερες πολιτικές που αφορούν το βιώσιμο κλίμα και το πράσινο.
Έλεγχος γνώσεων
(insert h5p Module 5 knowledge check 5.4)
Source: Hatvani-Kovacs,G., Bush, J., Sharific, E. and Boland, J. (2018). Policy recommendations to increase urban heat stress resilience In Urban Climate, vol. 25 pp 51-63. https://doi.org/10.1016/j.uclim.2018.05.001
References:
Hatvani-Kovacs,G., Bush, J., Sharific, E. and Boland, J. (2018). Policy recommendations to increase urban heat stress resilience In Urban Climate, vol. 25 pp 51-63. https://doi.org/10.1016/j.uclim.2018.05.001
Buse, K., Tomson, G., Kuruvilla, S., Mahmood, J., Alden, A., Meulen van der, M. Ottersen, O., Haines, A. (2022). Tackling the politics of intersectoral action for the health of people and planet. In BMJ 2022; 376. doi: https://doi.org/10.1136/bmj-2021-068124 BMJ 2022;376:e068124
Van der Vliet, N., den Broeder, L., Romeo-Velilla, M. et al. Facilitators and barriers of intersectoral co-operation to promote healthier and more environmentally friendly behaviour: a qualitative evaluation through focus groups for the INHERIT project. BMC Public Health 22, 617 (2022). https://doi.org/10.1186/s12889-022-12974-8