MOOC για Φροντιστές -GR
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Σε αυτό το εργαλείο θα εξετάσουμε μια σειρά από μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την πρόληψη του θερμικού στρες ή για τη μείωση των επιπλοκών του. Κάθε σελίδα ξεκινά με μια σύντομη εισαγωγή και μερικές φορές με ένα βίντεο κλιπ. Μετά από αυτό, θα σας ζητηθεί να απαντήσετε σε ορισμένες ερωτήσεις. Απλώς κάντε κλικ στην κάρτα ή στην απάντηση που πιστεύετε ότι είναι σωστή και θα λάβετε αμέσως σχόλια . Τα βίντεο θα ξεκινήσουν όταν κάνετε κλικ σε αυτά.
Για αρχή, παρακολουθήστε τα παρακάτω 3 βίντεο:
Το πρώτο είναι από το The Economist και δίνει σε 14 λεπτά μια συνολική άποψη για τους καύσωνες και τις επιπτώσεις τους:
Πιστεύετε ότι τα 14 λεπτά είναι πολλά; Στη συνέχεια, δείτε αυτό το πιο σύντομο:
Ίσως αυτό το βίντεο που δημοσιεύτηκε από το The Lancet σας δίνει μια ακόμη ευρύτερη εικόνα του προβλήματος.
Τα βίντεο αφορούν τις επιπτώσεις του καύσωνα: στη φύση και στις υποδομές αλλά και στους ανθρώπους. Κατά τη διάρκεια αυτού του μαθήματος, θα επικεντρωθούμε στις επιπτώσεις της υπερβολικής ζέστης και των κυμάτων καύσωνα στους ανθρώπους και τι μπορείτε να κάνετε για τον εαυτό σας, τους αγαπημένους σας και το περιβάλλον διαβίωσής σας για να αποτρέψετε τις αρνητικές επιπτώσεις της υπερβολικής ζέστης στην υγεία σας. Θα ξεκινήσουμε με τις επιπτώσεις της θερμότητας στο ανθρώπινο σώμα. Οι άνθρωποι είναι εξαιρετικά προσαρμοσμένοι να αντιμετωπίζουν τη θερμότητα σε σύγκριση με πολλά άλλα ζώα, κυρίως λόγω ενός συνδυασμού φυσιολογικών και συμπεριφορικών παραγόντων. Μια βασική προσαρμογή είναι η ικανότητά μας να ιδρώνουμε αποτελεσματικά, η οποία μας επιτρέπει να διαχέουμε τη θερμότητα μέσω της εξάτμισης. Οι άνθρωποι έχουν υψηλή πυκνότητα ιδρωτοποιών αδένων στο δέρμα μας, καθιστώντας αυτή τη διαδικασία εξαιρετικά αποτελεσματική στην ψύξη μας, ακόμη και σε υπερβολική ζέστη.
Επιπλέον, το σχετικά άτριχο δέρμα μας ενισχύει την αποτελεσματικότητα της εφίδρωσης. Σε αντίθεση με πολλά ζώα που βασίζονται στο λαχάνιασμα ή την περιορισμένη εφίδρωση μέσω της γούνας, οι άνθρωποι μπορούν να διατηρήσουν σταθερή θερμοκρασία σώματος για εκτεταμένες περιόδους σωματικής δραστηριότητας, ακόμη και σε ζεστά κλίματα. Ένας άλλος κρίσιμος παράγοντας είναι η όρθια στάση μας, η οποία μειώνει την επιφάνεια που εκτίθεται στο άμεσο ηλιακό φως και αυξάνει την έκθεση σε ρεύματα αέρα ψύξης. Αυτό, σε συνδυασμό με την ικανότητά μας να ρυθμίζουμε τη συμπεριφορά μας, όπως η αναζήτηση σκιάς, ενυδάτωσης και προσαρμογής των επιπέδων δραστηριότητας, ενισχύει περαιτέρω την ανοχή μας στη θερμότητα. Αυτές οι προσαρμογές επέτρεψαν στους ανθρώπους να επιβιώσουν και να ευδοκιμήσουν σε ένα ευρύ φάσμα περιβαλλόντων, από την καταιγιστική ζέστη των ερήμων μέχρι την υγρασία των τροπικών περιοχών. Παρά την αξιοσημείωτη ικανότητά μας να παραμένουμε ψύχραιμοι, αυτές οι προσαρμογές μερικές φορές δεν είναι αρκετές. Σε υπερβολική ζέστη ή κατά τη διάρκεια παρατεταμένης έκθεσης χωρίς επαρκή ενυδάτωση ή ανάπαυση, το σώμα μπορεί να δυσκολευτεί να διατηρήσει μια ασφαλή θερμοκρασία του πυρήνα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη, όπως η θερμική εξάντληση ή η θερμοπληξία, οι οποίες είναι δυνητικά απειλητικές για τη ζωή εάν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα. Ακόμη και με τους προηγμένους μηχανισμούς ψύξης που διαθέτουμε, είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε τα όρια της ανθρώπινης ανοχής στη θερμότητα.
Αυτό είναι το τέλος του κεφαλαίου 1. Εάν θέλετε να προχωρήσετε προς τα εμπρός στο κεφάλαιο 2, πατήστε στο μενού στη αριστερή σας πλευρά.